Belgien 2012

Besøg i Belgien 2012

Mit første besøg hos brevduefolk i Belgien daterer sig til september 1979, hvor jeg sammen med Freddi Nygård, Flemming Christiansen - begge 0.242 Brøndby og Flemming Schandorf Knudsen 0.95 besøgte Emiel Deweerdt, Andre Vanbruane, og Pol Bostyn - som var datidens store navne i Belgisk brevduesport.
Siden har jeg nok besøgt ca. 150 belgiske og hollandske brevdueslag - og så i 2012 havde jeg besluttet mig for gøre endnu et besøg i brevduesportens moderland.
Denne gang dog med min kone Ellinor så vi kunne få en lille ferie ud af det samtidigt. I mine yngre år tog vi brevduefolk ofte turen derned om natten - for så at være hos den første brevduemand næste morgen kl. 9.00. Men sådan er det ikke længere idet både min kone og jeg mest har lyst til at tage det stille og roligt. Så vi havde besluttet os for at køre om dagen - og desuden at vi ville bruge 2 dage på at køre til Belgien. I gamle dage havde jeg fra min arbejdsgiver fået en forsyning med Mars/Bounty/Snickers/M&M chokolade, som vi spiste i bilen undervejs for at holde os vågne hele tiden. Men i år holdt vi ind på de tyske rastepladser, som nu også er meget flotttere end i gamle dage - og så havde Ellinor sørget for en kop the/kaffe og en lille madpakke med ostemadder.
Der bliver gjort klar til the/kaffe og ostemadder.

Efter start i Køge onsdag den 9. maj 2012 ca. kl. 9 tog vi færgen Rødby-Puttgarten og nåede midt på eftermiddagen et flot område omkring Osnabrück - og efter lidt søgen borte fra motorvejen fandt vi et hotel i byen Bramsche, hvor vi besluttede os for at få et godt måltid og overnatte inden turen næste dag gik videre mod vort mål, som var Brügge i Belgien. Og når det skulle være Brügge er det fordi det er min kones favoritby, hvor vi har været 3-4 gange tidligere - og samtidig ligger Brügge kun ca. 20 km fra mit første duebesøg, som skulle finde sted hos Pipa i Knesselare.


Torsdag den 10 maj først et godt morgenmåltid på Hotel Akzent i Bramsche. Og så afsted mod Brügge. Og det giver stadig et lille sug i maven når man kører ind i Holland ved Venlo. Fra de trivielle tyske motorveje kommer man pludselig til et helt andet landsskab med de typiske hollandske huse, veldyrkede marker afvekslende med gartnerier og drivhuse. Senere ind i Belgien og forbi Arendonk, hvor Brdr. Janssen nu ikke længere huserer i Schoolstraat nr. 6. Omkring Antwerpen skal man holde tungen lige i munden for at finde de rigtige afkørsler - og så med retning mod Oostende - for så er man på kendt område. I gamle dage kunne man fra motorvejene se dueslag mange steder, med desværre - sådan er det ikke længere. Man ser nu meget sjældent et brevdueslag fra vejene.
Sidst på eftermiddagen ankomst til den fantastiske turistmagnet: Brügge.
Burg Square i Brügge.

Brügge

Straks får man lyst til at blande sig med de øvrige turister i byen. Men ført må vi lige på plads på hotellet Ter Brughe. Og selv om det endnu ikke er højsæson - så er der allerede her i maj så mange turister at det flere steder er svært at komme frem. Ved Rozenhoedkaai, som er byen mest fotograferede sted var vi heldige at få et par stole på den populære cafe. Herfra kan man se de lokale hestevogne køre forbi med turisterne, som skal rundt for at se byen. Samtidig gør de japanske turister sig klar til bådturen på kanalerne. Men først skal alle lige fotografere alle ved Rozenhoedkaai.Cafe med udsigt til turister i hestevogn eller klar til bådtur på kanalerne.

30 turister pr. båd passerer forbi. Jeg vil tro at der passerer 1 båd med ca. 2-3 minutters mellemrum. Afgang og ankomst mange steder langs kanalerne.

Knokke og Oostende

Torsdag eftermiddag kunne vi stadig nå at køre en tur til både Knokke og Oostende, som begge bærer præg af nærheden til havet. I Knokke var områdets badegæster allerede begyndt at nyde solen i flotte områder indrettet med liggestole, cafeer og meget andet flot udstyr, der hører til badelivet. Og byen råder også over et hyggeligt handelsliv.
Men Oostende er ikke mere den hyggelige by, som jeg ellers har kendt siden 1979. Ud mod havet - på stranden, hvor min gode ven Maurice Van der Velde i gamle dage havde sine badekabiner - og hvor han udlejede parasoller og liggestole - ja der var der nu støbt store betonblokke. Jeg håber ikke det også skal være store udlejningboliger, som der findes så rigeligt af i forvejen - men jeg frygter det. I området er der også lugt af fisk - så her er hyggen absolut på retur.
Oostende

Besøg hos Pipa

Fredag var det så tid for mit besøg hos Pipa i Knesselare, som jeg glædede mig meget til. Jeg blev mødt af et ungt team, som alle virker stolte af de resultater, man på kort tid har opnået. Lokalerne er meget for små og fordelt på flere etager i dyrlæge Carlo Gyselbrechts baghus. Men der er nu udarbejdet tegninger på et nyt kontor, som skulle huse Pipa i fremtiden. Imponerende var det også at se Pipa Elite Centers avlsslag og de slag, som benyttes til duer, som er solgt på Pipa's auktioner - men endnu ikke sendt til køberne. Ialt gik der ifølge Frederik Leliart, som er Racing Loft Manager, mellem 700 og 800 duer på slagene. Frederik Leliart flyver i kompagni med Carlo Gyselbrecht på langdistance og deres flyve- og avlsduer har også til huse her. Frederik er en ung mand født i 1976, men har allerede 2 gange været nationalvinder. Den ene gang endda International vinder fra Bordeaux i Holland, hvor han stadig bor - men blot ca. 18 km fra sit arbejde på Pipa, hvor han blev ansat for et par år siden.
Min interesse var mest rettet mod Pipa Elite Centers avlsslag - og snart stod jeg med en due i hånden, som i januar 2012 blev solgt for Euro 110.000 - altså ca. d.kr 825.000. Det var den berømte 754 Bak 17 nr. 2 fra Andre Verbesselts ophørsauktion, som blev solgt til Premier Stud i England, men som siden solgte 1/2 parten til Pipa Elite Center. Jeg har længe kunnet følge på nettet hvordan netop Bak 17 afkom blev solgt til svimlende beløb - og så var det selvfølgelig meget spændende pludselig at stå med den mest værdifulde af dem alle i hånden. Jeg husker ikke at jeg nogensinde tidligere har haft 825.000 i hånden på een gang. Men en pragtfuld han var det selvfølgelig!!

Poul Stærkær med BE-07-4373754 Bak 17 i hånden. Købt af Premier Stud og Pipa Elite Center for d.kr. 825.000 ( Euro 110.000)

Fotografering af Pipa Teamet

 

Pipa kontoret stillede op til fotografering sammen med Ellinor og Poul Stærkær

Pipa Elite Center

 

Men Pipa Elite Center har det seneste år indkøbt og avlen en lang række topduer, som nu indgår i avlen på slaget. Her en oversigt over de seneste, som er kommet til Pipa Elite Center:

Fra Andre Verbesselts ophørsauktion:
BE05-5210510 U - Datter af det berømte Bak 17
BE05-5210511 U - Datter af det berømte Bak 17
begge disse er altså helsøskende til 754 Bak 17, der blev indkøbt for Euro 110.000!!!!
BE-06-4044573 U Miss Pamela - Datter af 970 - og dermed halvsøster til Patron, som var 1. Nationale Esdue Langdistance KBDB 2003.
BE-07-4373761 A Super Søn af 970 - og dermed også halvbror til Patron - 1. nationale Esdue Langdistance KBDB 2003!

Desuden har Pipa opkøbt BE-10-9039333 "Amalie" - der var 1. Nat. Esdue Mellemdistance KBDB 2011 hos Casaert-Senechal.

Men da Lucky 848, der betegnes som den bedste nulevende avlsdue, og som Pipa ejer sammen med Jupid-Jung, nu er 12 år gammel - så har man i 2010 og 2011 avlet flere afkom, som er gået direkte på avlsslaget.Det samme gælder afkom efter Blauwe Prins, som blev opkøbt sammen med en kineser for Euro 156.000 på Pros Roosens ophørsauktion.

Der er ofret utroligt mange penge på avlsduer til Pipa Elite Center, men så tror jeg også nok at man kan henvise til at dette avlsslag nu er et af verdens stærkeste. 

Dominique Velghe - fotografen

Efter en fantastisk week-end i Brügge var det mandag den 14. maj igen tid for brevduebesøg. I mange måneder har jeg haft korrespondance pr. e-mail med Dominique Velghe - og han havde været så venlig at bruge dagen til at jeg kunne besøge ham - samtidig med at han også ville tage mig med ud på 2 andre slag.
Vi forlod Brügge med retning sydpå til Ingelmünster, hvor vi som aftalt ankom kl. 10. Vi blev modtaget hjerteligt af Dominique - og da vi ikke har mødt hinanden tidligere, brugte vi det meste af 1 time til at tale sammen om brevduesporten i Belgien og Danmark.
Og så var det tid til at se Dominiques duer, som primært baserer sig på De Rauw-Sablon blod fra Andre Verbesselt tilsat enkelte duer fra Geraad Koopman - primært af Dromer linien.

Dominique Velghe og Poul Stærkær - nu skal vi se duer.

Med rette var Dominique stolt af sin flotte samling avlsduer. Han må efter min mening have een af de flotteste samling De Rauw-Sablon duer, som findes. Hans stolthed nr. 1 var en søn efter Andre Verbesselts stamhun Miss Joice i parring med 754 Bak 17, som jeg om fredagen havde set hos Pipa Elite Center. Mange søskende til denne due var solgt på Andre Verbesselt ophørsauktion for mere end Euro 10.000 - den dyreste var så vidt jeg husker The King, som blev solgt for Euro 36.000.

Dominique Velghe har desuden tidligere været ejer af Miss Exclusive, som er datter på topavleren Freddy - anskaffet fra Pros Roosen - og helsøster til Blauwe Prins, som blev solgt på Pros Roosens ophørsauktion for Euro 156.000. Dernæst har Dominique købt en søn direkte på Pipa Elite Centers Lucky 848, som af mange betragtes som den bedste nulevende avlsdue af De Rauw-Sablon afstamning. Yderligere har Dominique afkom efter stort set alle de bedste duer fra Andre Verbesselt, idet Andre og Dominique er rigtig gode venner - og Dominique har taget billederne, som blev brugt på Andre Verbesselts ophørsauktion, som jo bragte uhørt høje priser og som jo samlet sluttede på 9,6 millioner danske kroner.

Poul Stærkær på Dominique Velghes avlsslag.

Freddy & Jaques Vandenheede

Efter et fantastisk duebesøg hos Dominique Velghe havde han arrangeret at vi skulle videre for at besøge endnu 2 slag denne mandag eftermiddag. Så næste besøg gjaldt Freddy & Jaques Vandenheede. Jeg har efterhånden et indgående kendskab til slagets duer. Dels har jeg selv på et tidspunkt haft 3 duer fra slaget - købt på auktion i Danmark - og dels havde jeg sammen med Pipa skaffet 15 unger til De Rauw-Sablon superauktionen i Haderslev i Oktober sidste år i samarbejde med Henrik Meldgaard. Så nu var det tid at besøge dette berømte slag, som rangerer blandt de 2-3 bedste slag i hele Belgien. Desværre var tiden løbet lidt fra os - så besøget blev primært for at lære brødrene bedre at kende. Så jeg fik set de flotte slaganlæg udefra - og håndtering af duerne må vente til en anden gang. Men vi nåede da at hyggesnakke med begge brødrene, som gerne ville høre om Danmark - og så blev der set på resultater fra lørdagens kapflyvninger. Freddy & Jacques Vandenheede har også et godt venskab med familien Gyselbrecht - og unger fra Pipa Elite Center bliver kapfløjet fra slaget hos brødrene Vandenheede med flotte resultater til følge.

Poul Stærkær sammen med Jacques Vandenheede.

Fra Jacques Vandenheede - alt er vel passet - så der er god grund til at slaget opnår fantastiske resultater.

Freddy Vandenheede bor lige på den anden side af gaden. Her er flyveduerne ude - og sidder tæt på husets tag.

Besøg hos Marcel Aelbrecht

Dagens sidste besøg skulle vise sig at blive en fantastisk overraskelse - og et brevduebesøg, som jeg aldrig vil glemme. Det er nok ingen overraskelse for ret mange, at jeg er er meget begejstret for De Rauw-Sablon duerne. Disse duer er da også de mest efterspurgte overalt - og resultaterne fra kompagniskabet mellem Etienne De Rauw og Frans Sablon omtales nu med meget stor respekt - ligesom der er udgivet en fantastisk bog om disse duers historie. Bogen hedder Kingmaker - og er utroligt spændende læsning. Men det er ikke kun Etienne De Rauw og Frans Sablon, som har gjort disse duer berømte. Det har i høj grad også Marcel Aelbrecht. Her et kort udsnit af de mesterskaber, han har vundet:

-          General Champion of Belgium KBDB 2006

-          1st National Champion Langdistance KBDB 2006

-          General Champion of Belgium KBDB 2005

-          1st National Esdue Langdistance KBDB 2003        

Desværre blev Marcel Aelbrecht, som flere andre topslag, udsat for tyveri i December 2007, hvor der blev stjålet 28 avlsduer. Dette var et hårdt slag for Marcel Aelbrecht – og derfor besluttede han at sælge alle sine kapflyvere i Marts 2008. Siden auktionen har der været ret stille omkring Marcel Aelbrechts brevduehold, og det har været min opfattelse at han nærmest var stoppet med brevduehold. Men sådan forholder det sig faktisk ikke helt.
Gennem min kontakt med Dominique Velghe havde jeg oplyst ham om, at jeg meget gerne ville besøge Marcel Aelbrecht - blot for at komme på dette historiske sted, hvor så mange topresultater var blevet vundet. Og Dominique lovede mig hurtigt at vi nok skulle komme forbi Marcel Aelbrecht. Og da Dominique også er god ven med Andre Verbesselt - så havde Dominique også stillet i udsigt at Andre Verbesselt måske ville komme på besøg hos Marcel Aelbrecht medens vi besøgte ham. Andre Verbesselt måtte jo i januar 2012 - af helbredsmæsssige grunde - sælge alle sine Marcel Aelbrecht duer - og denne auktion blev een af de største nogensinde med et totalbeløb på Euro 1.292.396 - eller omregnet i danske kroner ca. 9,6 millioner. I tillæg til dette kendte jeg jo også lidt til Andre Verbesselt fordi vi i Haderslev i oktober 2011- med hjælp af Pipa i Belgien - havde afholdt en auktion over 15 unger fra Andre Verbesselt. Disse 15 unger var så gode at gennemsnitsprisen kom op på d.kr 6.000,-, hvilket efter danske forhold må betegnes som rigtig flot.

Så godt nok var mine forventninger til dagens besøg hos Marcel Aelbreckt høje - men dagen skulle vise at mine forventninger blev mere end indfriet.
Jeg vidste jo at Marcel Aelbrecht boede i byen Lebbeke
- og jeg havde en forestilling om at han så boede inde i selve byen. Men Dominique kørte godt nok gennem Lebbeke, men fortsatte så lidt ud på landet, hvor vi til sidst endte i et område med åbne marker på modsatte side af vejen. Vel indenfor blev vi budt velkomne af Marcel Aelbrecht og hans gæstfri kone Celine. Man kunne virkelig mærke at vort besøg var ventet - og gæstfriheden var så slående at man følte sig helt hjemme med det samme. Min kone lagde mest mærke til belgiernes lidt anderledes måde at servere kaffe på. For det første Marcel Aelbrechts kone gjorde - da vi ankom - var at spørge om vi ville have kaffe - og det ville vi jo gerne. Her i Danmark plejer de fleste jo at sætte en kande kaffe over - og så et antal kopper på bordet, som passer med de personer, som er til stede. Men i Belgien er det åbenbart anderledes. Vi har flere gange oplevet hvordan man kommer med en kop ad gangen. Her kom først en kop til min kone, dernæst een til mig. Så en kop til Dominique - til Marcel osv. Måske brygger man en kop ad gangen - medens vi jo ofte laver 8-10 kopper på en kaffemaskine - og så skænkes der op til alle på een gang.
Jeg var allerede klar til at tage billeder på dette historiske sted, men næsten inden jeg var kommet i gang stod der en person mere i udestuen. Jeg kunne straks se at der var noget bekendt over manden - og snart fik jeg bekræftet min formodning. Manden var nemlig: Etienne De Rauw, som var med til at grundlægge De Rauw-Sablon stammen. Ingen havde fortalt mig at Etienne også ville komme på besøg, men det var absolut en positiv overraskelse også at møde ham hos Marcel Aelbrecht. Man kunne klart fornemme at der var et varmt venskab mellem Marcel Aelbrecht og Etienne De Rauw. 

Marcel Aelbrecht (th), Etienne De Rauw og Dominique Velghe (tv). i Marcel Aelbrechts hyggelige udestue.

Marcel Aelbrecht på slaget.

Udsnit af Marcel Aelbrechts vigtigste resultater.

Men snart fik jeg mere at glæde mig over. Dominique havde ringet til Andre Verbesselt ved ankomsten til Marcel Aelbrecht - for at høre om han havde lyst at komme. Desværre er Andre Verbesselt jo alvorligt syg med lungekræft, men alligevel kom han også for at hilse på os. Jeg fik talt med Andre om auktionen, vi havde afholdt i Haderslev i Oktober - og så selvfølgelig om hans duer, som han jo nu på grund af sygdom havde været nødsaget til at sælge. Samtalen gik også livligt mellem Marcel, Andre, Etienne og Dominique om week-endens resultater. 
Jeg havde travlt med at fotografere - men der blev da også tid til at se duer.
Mit første spørgsmål til Marcel Aelbrecht - da vi skulle se duer - var om han stadig havde den berømte han i Bak 17 - også kaldet "Vader Bak 17".
Jeg var bekendt med, at hunnen ikke længere eksisterede, men jeg vidste ikke hvordan det var med hannen. Det var tydeligt at mit spørgsmål berørte noget vigtigt for Marcel Aelbrecht - og så sagde han: "Normalt viser jeg ikke "Vader Bak 17" frem, men i dag vil jeg gøre en undtagelse" Og så tog Marcel kurven i hånden - og snart kom han tilbage med BE-02-4333378 "Vader Bak 17", hvis afkom de seneste 2 år har været noget af det mest efterspurgte i verden tillige med afkom af "Freddy". De, som tidlige har anskaffet sig afkom af Vader Bak 17, og som siden har solgt disse duer, har høstet store penge for duerne på auktioner. Men Vader Bak 17 virker stadig i avlen hos Marcel Aelbrecht - 10 år gammel. Der havde godt nok været et hold ubefrugtede æg i første kuld, men nu var der kommet unger i efterfølgende kuld.
Tidligere havde jeg jo hos Pipa set afkom af Vader Bak 17 - og hos Dominiqe Velghe havde jeg set en pragtfuld sønnesøn efter denne. Men nu stod jeg altså med stamhannen i hånden, og så måtte jeg selvfølgelig have fotografen Dominique Velghe i arbejde:
 
 
"Vader Bak 17" bliver beundret!!!!

Marcel Aelbrecht ønsker ikke længere at være i offentlighedens søgelys - og derfor har han truffet en beslutning om kun at flyve med unger. Og derfor hører man ikke længere så meget om hans duehold. Men han har stadig en fantastisk samling duer. Og når "Vader Bak 17" ikke længere kan befrugte - så tror jeg han også fortsat vil have en super stamme duer. Da jeg fik en søn af Vader Bak 17 i hånden var jeg nemlig virkelig imponeret.
Her følger lidt billeder fra denne skønne eftermiddag hos et fantastisk sympatisk ægtepar Celine og Marcel Aelbrecht. Et par som har sat sig dybe spor indenfor brevduesporten, men et par helt fantastiske mennesker med begge ben plantet solidt på jorden i Lebbeke.

Marcel Aelbrecht læser i min "De Rauw-Sablon" bog om vort avlscenter i Danmark.

Fra venstre: Etienne De Rauw, Marcel Aelbrecht, Andre Verbesselt og Poul Stærkær

Marcel Aelbrecht beundrer ungen, som jeg anskaffede hos Dominiqe Velghe.

Etienne De Rauw beundrer Vader Bak 17.

Dametur: Ellinor Stærkær og Celine Aelbrecht.

Marcel Aelbrecht beretter om Vader Bak 17 medens Dominique håndterer den.

Fra venstre: Marcel Aelbrecht, Andre Verbesselt, Poul Stærkær, Dominique Velghe og Etienne De Rauw.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.10 | 09:50

Tak for endnu en opdatering fra gl. dage som jeg desværre først har set i dag, jeg troede aldrig du ville flytte fra Ølsemagle men dejlig I trives godt.

...
06.03 | 16:21

tak Poul, skønt at se alle disse dejlige billeder fra dengang.
Jeg glemmer jo aldrig da jeg startede op i østersøbadet ved Rødby, dengang hjalp du mig med duer.

...
17.08 | 17:39

Rigtig godt skrevet Poul. 100 % enig. TAK.

...
15.03 | 21:09

Dejligt, at læse om gamle dage i brevduesporten. Tak for det.

...
Du kan lide denne side