Frans Sablon

Frans Sablon

Frans Sablon er født i maj 1937 i Mazensele, Opwijk i Belgien som søn af Petrus Sablon og Philomaine Van Hove. Frans gik i skole til sit 16. år - og så begyndte han at arbejde for bryggeriet "Ginder Ale" i Merchtem. Frans voksede op i en bondefamilie og lærte allerede som barn at sætte pris på naturen og frem for alt fugle - og mest af alt selvfølgelig brevduer. Både hans far og farbror havde duer - men måtte stoppe med duerne under 2. verdenskrig. 10 år gammel fik Frans og hans familie igen duer og Frans var meget glad for at læse om duer. Især bøgerne skrevet af Tournier, Arie van den Hoek og Piet de Weerd havde hans store interesse.
I 1987 flyttede Frans Sablon til Lebbeke og blev far til 4 børn, som dog ikke delte hans interesse for duerne. Frans Sablon har altid været en beskeden mand hvis største interesse har været at hjælpe andre brevduemænd med at opnå succes med duerne. Måske vil det være på sin plads her at nævne nogle få af dem, som Frans Sablon har hjulpet gennem tiden: Jules Mannaert, Marcel Aelbrecht, Freddy Vandenheede, Johan Van Damme, Bruno van den Brande og Yannick de Ridder, Bengt Haeck - ja, der er mange flere.
Specielt har Frans Sablon altid haft stor interesse for avl indenfor brevduesporten - og i kompagniskabet med Etienne De Rauw har Frans Sablon altså været specialisten omkring avl - medens Etienne har kapfløjet duerne ud fra sine hårde krav om at opnå topresultater. Og denne kombination har i tiden løb vist sig at fungere helt fantastisk. Frans Sablon har udtalt at hans målsætning har været at krydse 2 stammer og derefter praktisere indavl tilbage på disse stammer.Duerne, som Frans Sablon foretrækker skal have stærke farver i øjnene, velbyggede, blød fjerdragt, stærke over ryggen - og så skal duerne være rolige.
Kompagniskabet mellem Frans Sablon og Etienne De Rauw sluttede i 2003 på grund af at Frans Sablon fik en blodprop i hjertet. Alle duerne blev solgt medens Frans Sablon stadig lå på hospitalet. Men senere - da Frans blev rask nok - fik han lyst til igen at have duer - og med hjælp fra sine mange venner fik han samlet en god bestand igen.
Og så alligevel viste det sig efter et par år at Frans Sablon måtte slutte helt med brevduesporten - og hans duer blev solgt på en auktion arrangeret af Pipa den25. januar 2009. Det blev et tilløbsstykke uden lige, hvor libhavere fik endnu en chance for at skaffe sig det bedste blod til langdistance. Den dyreste due blev Young Marseille efter superparret Marseille x Fin Blauw, som blev auktioneret for Euro 52.800 og gik til Mr. He Zhi Fang fra Kina. Marc de Cock købte hele 11 af duerne - og har derfor nu nok en af de flotteste samlinger af De Rauw-Sablon duer. Mange andre kendte navne var til stede på auktionen. Det gælder f.eks.: Pros Roosen, Grégory Casaert, Freddy & Jaques Vandenheede, Seelbach & Jung, Rui Pinheiro, Paul Byrski, Sorin Stanescu, Jim Zhang& Barry Yu, Susan Huang - ja blandt dem, som var til stede på auktionen var også Jos Thoné, Erik Limbourg, Gommaire Verbruggen, Marcel Aelbrecht, Jos Deno, Armand Schoolmeesters, F-J Irmer, Frans Rondags, Paul Huls, Rudi Detter, Kevin Roosen, Leijtens, Wout Spierings for blot at nævne nogle få. Det blev en rigtig "happening" hvor køberne af de dyreste duer fik champagne og store flotte billeder af de købte duer - overrakt af Miss Belgium 2006!! Ja - der var stil over det.  
I hele sin brevduekarriere har Frans Sablon besøgt utallige slag - og håndteret et utal af duer - og han betragtes af mange som en stor ekspert i bedømmelse af duer.
Her et billede af Frans Sablon med hans favoritdue "Limoges". Frans opdrættede den i 1991 efter Drømmeparret Albert &Paula. På ophørsauktionen blev den købt af Freddy Vandenheede i fælleskab med Frans Sablon. Og Limoges døde i hænderne på Frans Sablon - 19 år gammel i 2010. Dette billede er taget blot et par måneder før Limoges døde.

Young Marseille solgt for Euro 52.800 på Frans Sablons ophørsauktion.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.10 | 09:50

Tak for endnu en opdatering fra gl. dage som jeg desværre først har set i dag, jeg troede aldrig du ville flytte fra Ølsemagle men dejlig I trives godt.

...
06.03 | 16:21

tak Poul, skønt at se alle disse dejlige billeder fra dengang.
Jeg glemmer jo aldrig da jeg startede op i østersøbadet ved Rødby, dengang hjalp du mig med duer.

...
17.08 | 17:39

Rigtig godt skrevet Poul. 100 % enig. TAK.

...
15.03 | 21:09

Dejligt, at læse om gamle dage i brevduesporten. Tak for det.

...
Du kan lide denne side