Marcel Aelbrecht

Fra venstre mod højre: Marcel Aelbrecht, Andre Verbesselt, Poul Stærkær, Dominique Velghe, Etienne De Rauw.
Marcel Aelbrecht læser i min fotobog om De Rauw-Sablon/Marcel Aelbrecht stammen.
 Besøg hos Marcel Aelbrecht 2012

I foråret 2012 havde jeg fornøjelsen sammen med fotograf Dominique Velghe at besøge Marcel Aelbrecht. Og dette besøg skulle vise sig at blive en fantastisk overraskelse - og et brevduebesøg, som jeg aldrig vil glemme. Det er nok ingen overraskelse for ret mange, at jeg er er meget begejstret for De Rauw-Sablon duerne. Disse duer er da også de mest efterspurgte overalt - og resultaterne fra kompagniskabet mellem Etienne De Rauw og Frans Sablon omtales nu med meget stor respekt - ligesom der er udgivet en fantastisk bog om disse duers historie. Bogen hedder Kingmaker - og er utroligt spændende læsning. Men det er ikke kun Etienne De Rauw og Frans Sablon, som har gjort disse duer berømte. Det har i høj grad også Marcel Aelbrecht. Her et kort udsnit af de mesterskaber, han har vundet:

General Champion of Belgium KBDB 2006

-1st National Champion Langdistance KBDB 2006

-General Champion of Belgium KBDB 2005

-1st National Esdue Langdistance KBDB 2003

-Desværre blev Marcel Aelbrecht, som flere andre topslag, udsat for tyveri i December 2007, hvor der blev stjålet 28 avlsduer. Dette var et hårdt slag for Marcel Aelbrecht – og derfor besluttede han at sælge alle sine kapflyvere i Marts 2008. Siden auktionen har der været ret stille omkring Marcel Aelbrechts brevduehold, og det har været min opfattelse at han nærmest var stoppet med brevduehold. Men sådan forholder det sig faktisk ikke helt.
Gennem min kontakt med Dominique Velghe havde jeg oplyst ham om, at jeg meget gerne ville besøge Marcel Aelbrecht - blot for at komme på dette historiske sted, hvor så mange topresultater var blevet vundet. Og Dominique lovede mig hurtigt at vi nok skulle komme forbi Marcel Aelbrecht. Og da Dominique også er god ven med Andre Verbesselt - så havde Dominique også stillet i udsigt at Andre Verbesselt måske ville komme på besøg hos Marcel Aelbrecht medens vi besøgte ham. Andre Verbesselt måtte jo i januar 2012 - af helbredsmæsssige grunde - sælge alle sine Marcel Aelbrecht duer - og denne auktion blev een af de største nogensinde med et totalbeløb på Euro 1.292.396 - eller omregnet i danske kroner ca. 9,6 millioner. I tillæg til dette kendte jeg jo også lidt til Andre Verbesselt fordi vi i Haderslev i oktober 2011- med hjælp af Pipa i Belgien - havde afholdt en auktion over 15 unger fra Andre Verbesselt. Disse 15 unger var så gode at gennemsnitsprisen kom op på d.kr 6.000,-, hvilket efter danske forhold må betegnes som rigtig flot.

Så godt nok var mine forventninger til dagens besøg hos Marcel Aelbreckt høje - men dagen skulle vise at mine forventninger blev mere end indfriet.
Jeg vidste jo at Marcel Aelbrecht boede i byen Lebbeke
- og jeg havde en forestilling om at han så boede inde i selve byen. Men Dominique kørte godt nok gennem Lebbeke, men fortsatte så lidt ud på landet, hvor vi til sidst endte i et område med åbne marker på modsatte side af vejen. Vel indenfor blev vi budt velkomne af Marcel Aelbrecht og hans gæstfri kone Celine. Man kunne virkelig mærke at vort besøg var ventet - og gæstfriheden var så slående at man følte sig helt hjemme med det samme. Min kone lagde mest mærke til belgiernes lidt anderledes måde at servere kaffe på. For det første Marcel Aelbrechts kone gjorde - da vi ankom - var at spørge om vi ville have kaffe - og det ville vi jo gerne. Her i Danmark plejer de fleste jo at sætte en kande kaffe over - og så et antal kopper på bordet, som passer med de personer, som er til stede. Men i Belgien er det åbenbart anderledes. Vi har flere gange oplevet hvordan man kommer med en kop ad gangen. Her kom først en kop til min kone, dernæst een til mig. Så en kop til Dominique - til Marcel osv. Måske brygger man en kop ad gangen - medens vi jo ofte laver 8-10 kopper på en kaffemaskine - og så skænkes der op til alle på een gang.
Jeg var allerede klar til at tage billeder på dette historiske sted, men næsten inden jeg var kommet i gang stod der en person mere i udestuen. Jeg kunne straks se at der var noget bekendt over manden - og snart fik jeg bekræftet min formodning. Manden var nemlig: Etienne De Rauw, som var med til at grundlægge De Rauw-Sablon stammen. Ingen havde fortalt mig at Etienne også ville komme på besøg, men det var absolut en positiv overraskelse også at møde ham hos Marcel Aelbrecht. Man kunne klart fornemme at der var et varmt venskab mellem Marcel Aelbrecht og Etienne De Rauw.

Men snart fik jeg mere at glæde mig over. Dominique havde ringet til Andre Verbesselt ved ankomsten til Marcel Aelbrecht - for at høre om han havde lyst at komme. Desværre er Andre Verbesselt jo alvorligt syg med lungekræft, men alligevel kom han også for at hilse på os. Jeg fik talt med Andre om auktionen, vi havde afholdt i Haderslev i Oktober - og så selvfølgelig om hans duer, som han jo nu på grund af sygdom havde været nødsaget til at sælge. Samtalen gik også livligt mellem Marcel, Andre, Etienne og Dominique.   
Jeg havde travlt med at fotografere - men der blev da også tid til at se duer.
Mit første spørgsmål til Marcel Aelbrecht - da vi skulle se duer - var om han stadig havde den berømte han i Bak 17 - også kaldet "Vader Bak 17".
Jeg var bekendt med, at hunnen ikke længere eksisterede, men jeg vidste ikke hvordan det var med hannen. Det var tydeligt at mit spørgsmål berørte noget vigtigt for Marcel Aelbrecht - og så sagde han: "Normalt viser jeg ikke "Vader Bak 17" frem, men i dag vil jeg gøre en undtagelse" Og så tog Marcel kurven i hånden - og snart kom han tilbage med BE-02-4333378 "Vader Bak 17", hvis afkom de seneste 2 år har været noget af det mest efterspurgte i verden tillige med afkom af "Freddy". De, som tidlige har anskaffet sig afkom af Vader Bak 17, og som siden har solgt disse duer, har høstet store penge for duerne på auktioner. Men Vader Bak 17 virker stadig i avlen hos Marcel Aelbrecht - 10 år gammel.
Tidligere havde jeg jo hos Pipa set afkom af Vader Bak 17 - og hos Dominiqe Velghe havde jeg set en pragtfuld sønnesøn efter denne. Men nu stod jeg altså med stamhannen i hånden, og så måtte jeg selvfølgelig have fotografen Dominique Velghe i arbejde - se billede nederst på siden.

Marcel Aelbrecht ønsker ikke længere at være i offentlighedens søgelys - og derfor har han truffet en beslutning om kun at flyve med unger. Og derfor hører man ikke længere så meget om hans duehold. Men han har stadig en fantastisk samling duer. Og når "Vader Bak 17" ikke længere kan befrugte - så tror jeg han også fortsat vil have en super stamme duer. Da jeg fik en søn af Vader Bak 17 i hånden var jeg nemlig virkelig imponeret.
Nederst følger lidt billeder fra denne skønne eftermiddag hos et fantastisk sympatisk ægtepar Celine og Marcel Aelbrecht. Et par som har sat sig dybe spor indenfor brevduesporten, men et par helt fantastiske mennesker med begge ben plantet solidt på jorden i Lebbeke.

Dominique Velghe, Etienne de Rauw og Marcel Aelbrecht under vores besøg.
Marcel Aelbrecht på dueslaget
Udsnit af Marcel Aelbrechts resultater
Poul Stærkær beundrer Vader Bak 17 - Hannen som har tillagt et utal af topduer - afkom sælges på Pipa til 5 cifrede Euro beløb - ja - den dyreste kostede Euro 110.000. I baggrunden nu afdøde Andre Verbesselt.
Poul Stærkær foran det historiske slag i Lebbeke hos Marcel Aelbrecht.
Marcel Aelbrecht fortæller om "Vader Bak 17" - een af verdens mest efterspurgte avlsduer. Dominique Velghte beundrer duen.
Celine Aelbrecht (th) og Ellinor Stærkær (tv).
Marcel Aelbrecht roste Dominique Velghe for godt opdræt af "Dominique", som jeg havde held til at få med hjem fra Belgien til avlsslaget "De Rauw-Sablon Avlscenter DK"

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.10 | 09:50

Tak for endnu en opdatering fra gl. dage som jeg desværre først har set i dag, jeg troede aldrig du ville flytte fra Ølsemagle men dejlig I trives godt.

...
06.03 | 16:21

tak Poul, skønt at se alle disse dejlige billeder fra dengang.
Jeg glemmer jo aldrig da jeg startede op i østersøbadet ved Rødby, dengang hjalp du mig med duer.

...
17.08 | 17:39

Rigtig godt skrevet Poul. 100 % enig. TAK.

...
15.03 | 21:09

Dejligt, at læse om gamle dage i brevduesporten. Tak for det.

...
Du kan lide denne side