Mindeord Jan Rønn 232

 

Mindeord Jan Rønn 232

Dansk Brevduesport har mistet endnu én af sportens store personligheder. Lørdag aften den 15. August 2015 sov Jan Rønn stille ind i hjemmet på Rugvænget i Harboøre omgivet af sin familie efter et par år med svær sygdom.

Jeg har kendt Jan de sidste 30 år, hvor han som nystartet brevduemand henvendte sig til mig for at låne brevduer til avl. Jan havde tidligere haft raceduer, men nu ville han prøve brevduesporten. Og jeg husker tydeligt hvordan han pointerede at han havde Vesterhavet som nabo – og at de duer han skulle låne, skulle være duer med stor styrke – og som kunne flyve op mod den kraftige vestenvind, som var fremherskende så tæt på Vesterhavet.

Det blev hurtigt tydeligt at Jan havde talent også for brevduesporten – og resultaterne kom meget hurtigt. Og allerede i 1992 kunne Jan Rønn sætte kronen på værket ved at vinde Danmarksmesterskabet. Til trods for den noget ugunstige geografiske placering har Jan siden været i toppen af dansk brevduesport til utallige mesterskaber. De første år i kompagni med sønnen Rene – siden sammen med datteren Trine – og de sidste mange år i kompagniskab med hustruen Ulla. Og for os, som havde den glæde at være venner med Jan Rønn, så var det helt klart at man ikke kunne omtale brevduemanden Jan Rønn uden i sammen åndedrag at sige Ulla. For Ulla har altid været ved Jans side når der var brevdueaktiviteter på programmet. Og derfor er Ulla lige så kendt blandt brevduekammeraterne i det vestjyske, som Jan var. Det var kun når Jan tog på sin årlige tur til Belgien at Ulla ikke var med – for duerne skulle jo også passes derhjemme – og det er Ulla jo også bedst til.

Alle som har besøgt Ulla & Jan i Harboøre berømmer den store gæstfrihed, som altid kommer til udtryk overfor klubkammerater og andre sportsfæller fra hele Danmark. Jan har været formand for 232 uafbrudt siden 2002 – og mange præmiefester og møder er afholdt hos Ulla og Jan på Rugvænget. Jan var ligeledes en særdeles aktiv fortaler for oprettelsen af sektion 62 – da denne blev oprettet for nogle år siden. Utallige brevduemænd – og især nybegyndere - har haft glæde af unger fra Ulla & Jan. Min kone og jeg har i flere år haft fornøjelsen af, at blive inviteret til Harboøre for at overvære de sidste kapflyvninger i uge 32 med specielt fokus på flyvningen fra München. Og gæstfriheden hos Ulla & Jan var ubeskrivelig. Vi blev modtaget med åbne arme og alle Ulla’s lækkerier fra køkkenet. Jan viste rundt i hans kære hjemegn og fortalte om fiskeriet i Thyborøn, som har betydet så meget for både ham og sønnen Rene. Invitationen for uge 32 i år modtog vi også for ½ år siden, men for 3 uger siden måtte Jan på grund af sin sygdom med gråd i stemmen fuldt forståeligt aflyse denne invitation.

For nogle år siden foreslog Jan at vi skulle oprette et avlssalg i fælleskab med De Rauw-Sablon duer, og dette samarbejde har yderligere forstærket vort venskab. Samtidig har Ulla & Jan opnået mange flotte resultater med afkom fra avlsslaget incl. en Regionsvinder og flere sektionsvindere. Desværre må vi nu nedlægge dette avlsslag. 

Det var meget magtpåliggende for Jan at kapflyvningssæsonen blev gennemført så godt som muligt til trods for hans sygdom. Og Ulla har sammen med sønnen Rene og hjælpsomme klubkammerater gjort et fantastisk arbejde for at opfylde Jans ønske. Til stor glæde for Jan er dette lykkedes med mange flotte resultater til følge.  Dagen før Jans alt for tidlige død modtog jeg et rørende brev fra ham om hans ønsker for slagets fremtid på Rugvænget i Harboøre.

Vi, der føler os som venner af familien Rønn, vil trøste, når vi kan. Men vore tanker går i disse svære dage til Ulla og børnene Trine, Heidi og Rene, som alt for tidligt har mistet en dejlig mand og en alt opofrende far. Jan blev kun 63 år. Dansk brevduesport har mistet en af sine mest engagerede medlemmer – og for vennerne er der kun alle  de gode minder tilbage om vor bedste brevdueven.

Æret være Jan Rønns minde.

 

Poul Stærkær

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Leif Tønning | Svar 17.08.2015 17:39

Rigtig godt skrevet Poul. 100 % enig. TAK.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.10 | 09:50

Tak for endnu en opdatering fra gl. dage som jeg desværre først har set i dag, jeg troede aldrig du ville flytte fra Ølsemagle men dejlig I trives godt.

...
06.03 | 16:21

tak Poul, skønt at se alle disse dejlige billeder fra dengang.
Jeg glemmer jo aldrig da jeg startede op i østersøbadet ved Rødby, dengang hjalp du mig med duer.

...
17.08 | 17:39

Rigtig godt skrevet Poul. 100 % enig. TAK.

...
15.03 | 21:09

Dejligt, at læse om gamle dage i brevduesporten. Tak for det.

...
Du kan lide denne side